Λίγα λόγια από την Ίντα

Όταν ο θάνατος μας χτυπήσει την πόρτα είναι σαν να σκάει μια βόμβα που ταρακουνά κάθε ισορροπία που είχαμε μέχρι τότε στη ζωή μας. Είναι σαν να πεθαίνει και ένα δικό μας κομμάτι μαζί.

Πολλές φορές πελαγώνουμε… απομονωνόμαστε, άλλες φορές παλεύουμε με χιλιάδες φόβους και απορίες ή καταλήγουμε να μένουμε βυθισμένοι για χρόνια με χιλιάδες ψυχοσωματικά. Συνήθως νιώθουμε μόνοι και εντελώς χαμένοι.

Ίσως τότε θα βοηθούσε να γνωρίζαμε πως υπάρχει μια επιστήμη που μελετά την ανθρώπινη συμπεριφορά και ασχολείται με την αποκατάσταση της ψυχικής υγείας, ισορροπίας και αυτογνωσίας του ατόμου ώστε το άτομο να μπορεί να ανταπεξέρχεται στις προκλήσεις της ζωής του με πιο αποτελεσματικό τρόπο. Η Συμβουλευτική Ψυχολογία μπορεί να αποτελέσει μια βάρκα για να ανέβεις στη μέση μιας φουρτούνας ώστε να ανασυνταχτείς και δυνατότερος να μπορέσεις να συνεχίσεις το κολύμπι σου.

Στόχος της ψυχοθεραπείας με έναν συμβουλευτικό ψυχολόγο ή ψυχολόγο που φέρει κάποια άλλη μεταπτυχιακή ειδίκευση (κλινικός ψυχολόγος, παιδοψυχολόγος, ψυχολόγος υγείας κ.α.) είναι να:
– ακούσει ο ψυχολόγος σε βάθος την ιστορία σου που πρέπει να γίνεται με το δικό σου τρόπο και στο δικό σου χρόνο
– αναγνωρίσεις τα συναισθήματά σου, την έντασή τους και τις αντιφάσεις τους
– σε βοηθήσει να επεξεργαστείς τα συναισθήματά σου ή την απουσία τους
– βοηθήσει ώστε σταδιακά να αποδεχτείς την απώλεια και την νέα κατάσταση
– προσαρμοστείς στις αλλαγές και να επιλύσεις τα θέματά σου με νέους τρόπους σκέψης
– διευκολύνει τη διαδικασία επανεπένδυσης στη ζωή σου αφού αισθανθείς συναισθηματικά δυνατότερος
– λύσει τις απορίες σου

Εάν νιώθεις ότι δεν τα καταφέρνεις και χρειάζεσαι βοήθεια ή εάν απλά έχεις απορίες και προβληματισμούς μπορείς να επικοινωνήσεις με έναν ψυχολόγο και να κανονίσεις μια αρχική συνεδρία. Η συνέχεια των συνεδριών ποικίλλει κατά περίπτωση αλλά και ανάλογα με την εκπαίδευση του κάθε ψυχολόγου. Σε κάθε περίπτωση όμως, η διαδικασίας της ψυχοθεραπείας είναι εμπιστευτική και αμερόληπτη με επαγγελματική εποπτεία του ψυχολόγου και βάσει του κώδικα ηθικής και δεοντολογίας του ψυχολόγου, για τα οποία και θα πρέπει να ενημερωθείς στην αρχική σου συνεδρία.
Εγώ είμαι συμβουλευτική ψυχολόγος (chartered counselling psychologist) και ασκώ ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία σε ενήλικες. Είμαι πιστοποιημένη ΕυρωΨ και μέλος της Βρετανικής και Ελληνικής Εταιρείας Ψυχολόγων (ΣΕΨ –Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων- και BPS- British Psychological Society). Η εξειδίκευση μου είναι στο τραύμα, το πένθος και την κακοποίηση. Για περισσότερες πληροφορίες για εμένα και τη δουλειά μου μπορείτε να επισκεφτείτε το blog μου: http://eliaouida.blogspot.com/

Θα ήθελα να ευχαριστήσω το γραφείο τελετών και μνημόσυνων ‘Μπόραβος’ και ιδιαίτερα τον κο Δημήτρη Φ. Μπόραβο που μου ζήτησε να υποστηρίξω την τόσο καινοτόμα ιδέα τους που αφορά στην ενημέρωση των ανθρώπων που έρχονται αντιμέτωποι με απώλεια. Στόχος μου μέσα από άρθρα και πληροφορίες είναι η ενημέρωση του κοινού για θέματα πένθους, η ευαισθητοποίηση σχετικά με τα συναισθήματα που όλοι κουβαλάμε μόνιμα μαζί μας αλλά και το δικαίωμά μας στην ‘Αυτοφροντίδα’, δηλαδή τη φροντίδα του εαυτού μας κομμάτι της οποίας είναι και η επιλογή μας να επισκεφτούμε κάποιον ειδικό όταν παραστεί ανάγκη.

Ίντα Ελιάου

Συμβουλευτική Ψυχολόγος / Chartered Counselling Psychologist (BSc, MSc, PGDip. MA)