Περίπτωση θανάτου στο σπίτι

Σε περίπτωση που ο θάνατος συμβεί στο σπίτι, εφόσον διαπιστωθεί από τον γιατρό, τηλεφωνείστε απευθείας ή επισκεφθείτε το γραφείο μας. Θα σας απαλλάξει από πολλές φροντίδες και άσκοπες κινήσεις. Εάν για τον οποιοδήποτε λόγω δεν μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον γιατρό της αρεσκείας σας μπορούμε να μεριμνήσουμε εμείς για αυτό. Το γραφείο είναι αυτό που θα ελέγξει την ορθότητα του πιστοποιητικού για να μην έχετε προβλήματα μετέπειτα λόγω λάθους στοιχείων, το γραφείο είναι αυτό που θα μεριμνήσει την τακτοποίηση της σορού, άλλαγμα- περιποίηση κλπ και γενικά να σας πληροφορήσει τι πρέπει να κάνετε. Κατά τις περιπτώσεις αυτές που ο άνθρωπός σας αποβιώσει στο σπίτι μπορείτε να τον κρατήσετε κοντά σας είτε να δώσετε εντολή στους αρμόδιους του γραφείου μας να τον μεταφέρουν στον ψυκτικό μας θάλαμο. Σύμφωνα με τους νόμους του κράτους ο ενταφιασμός επιτρέπεται μετά την πάροδο 12 ωρών από την στιγμή του θανάτου.

Περίπτωση θανάτου στο Νοσοκομείο, στην κλινική, στο γηροκομείο

Στην περίπτωση που ο θάνατος συμβεί στο νοσοκομείο, στην κλινική ή στο γηροκομείο χρειάζεται από τα συγγενικά πρόσωπα να έχουν την ταυτότητα, το ΑΜΚΑ και τον ΑΦΜ του θανόντος για να τα επιδώσουν στον γιατρό του ιδρύματος προς σύνταξη του Πιστοποιητικού Θανάτου ενώ παράλληλα πρέπει να έχουν και τα ρούχα για να τα παραδώσουν στους αρμόδιους του γραφείου μας.

Περίπτωση αιφνιδίου θανάτου που προέρχεται από ατύχημα (τροχαίο, αυτοκτονία κλπ)

Στην περίπτωση αυτή καλέστε αμέσως το γραφείο μας για να σας απαλλάξει από τις πρόσθετες φροντίδες που απαιτεί ο νόμος, όπως κάλεσμα της αστυνομικής αρχής, εγκληματολογικής υπηρεσίας, ιατροδικαστή, κλπ.
Εφόσον καλέσετε το γραφείο μας και αναλάβει τις πρώτες διαδικασίες που απαιτούνται από το νόμο, ο θανών πρέπει να μεταφερθεί στο νεκροτομείο προς νεκροτομή και την έκδοση πιστοποίησης αιτιών που προκάλεσαν το θάνατο από τον ιατροδικαστή, η γνωμάτευση του οποίου από κανέναν δεν μπορεί να προσβληθεί.
Στην περίπτωση του αιφνίδιου θανάτου ότι δηλαδή πρέπει να γίνεται νεκροτομή διότι μετά τον ενταφιασμό πολλές φορές επακολουθούν δικαστικοί αγώνες (τροχαία ατυχήματα) με ασφάλειες διάφορες που απαιτείται η προσκόμιση ιατροδικαστικής έκθεσης και όχι απλή γνωμάτευση ενός γιατρού. Εάν κατά το ατύχημα ή τον αιφνίδιο θάνατο βρεθεί ιατρός παρών και θελήσει να γνωματεύσει δεν σας το συνιστούμε, ακόμη και σ’ αυτήν την περίπτωση προτιμήστε τη νεκροτομή, μετά το πέρας της οποίας το γραφείο θα φροντίσει δια την άψογη εμφάνιση του νεκροτομηθέντος. Σας συμβουλεύουμε επίσης κατά τις περιπτώσεις αυτές ουδέποτε να επιθυμείτε τη σορό, να μη μεταφέρει το γραφείο στο σπίτι, παρά μόνο στον Ι. Ναό για την Εξόδιο Ακολουθία και συνέχεια την Ταφή.

Περίπτωση θανάτου εάν επιθυμείτε ο ενταφιασμός να γίνει εκτός Καστοριάς

Σε αυτήν την περίπτωση καλέστε το γραφείο μας και ζητήστε από αυτό ότι επιθυμείτε, φέρετρο, τακτοποίηση της σορού κλπ και εν συνεχεία μεταφορά στον τόπου που επιθυμείτε. Για το ανωτέρω θέμα υπάρχουν δύο πράγματα που μπορείτε να επιλέξετε.
1η περίπτωση: Καλείτε το γραφείο μας το οποίο θα σας διαθέσει το φέρετρο, θα ταχτοποιήσει τη σορό και στη συνέχεια θα την μεταφέρει με ειδικό αυτοκίνητο (νεκροφόρα) στον τόπο που επιθυμείτε και στην συνέχεια να επιληφθείτε εσείς για τα υπόλοιπα που χρειάζεται μέχρι και την ταφή σύμφωνα με τα ήθη και έθιμα του τόπου σας.
2η περίπτωση: Καλείτε το γραφείο μας και του αναθέτετε τα πάντα, δηλαδή τακτοποίηση σορού, μεταφορά αυτής στον επιθυμητό σας τόπο και διεκπεραίωση της όλης τελετής, χωρίς εσείς να προβείτε σε καμία άλλη ενέργεια.

Περίπτωση θανάτου στο εξωτερικό

Σε περίπτωση που ο άνθρωπός σας αποβιώσει σε οποιαδήποτε χώρα του εξωτερικού πρέπει να καλέστε κάποιο τοπικό Γραφείο Τελετών της αρεσκείας σας το οποίο θα πραγματοποιήσει όλες τις απαραίτητες ενέργειες και θα προβεί στην αποστολή της σορού στην Ελλάδα (αεροπορικώς , ακτοπλοϊκώς, οδικώς) και από εκεί αναλαμβάνουμε εμείς για την διεκπεραίωση των απαραίτητων ενεργειών που ορίζει ο νόμος μέχρι και την τελετή και εν τέλη την ταφή.

Περίπτωση θανάτου στην Ελλάδα οπού επιθυμείτε την μεταφορά της σορού στο εξωτερικό

Σε περίπτωση που επιθυμείτε την μεταφορά του εκλιπόντος σε οποιαδήποτε χώρα του εξωτερικού αναλαμβάνουμε να διεκπεραιώσουμε όλες τις νόμιμες ενέργειες με τις διεθνείς προδιαγραφές.

Αποτέφρωση – Καύση

Σε περίπτωση που επιθυμείτε την αποτέφρωση – καύση, αναλαμβάνουμε τη μεταφορά της σορού η οποία λαμβάνει χώρα στο κρεματόριο της Σόφιας στη Βουλγαρία, όπου υπάρχει διαθέσιμος ειδικός κλίβανος αποτέφρωσης.
Από το 2006 η χώρα μας ακολούθησε τη νομοθεσία των υπολοίπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την καύση νεκρών (Προεδρικό διάταγμα 15ης Μαρτίου 2006). Στα άρθρα 1 και 2 του διατάγματος αναφέρονται τα εξής: «Επιτρέπεται η αποτέφρωση νεκρών, ημεδαπών ή αλλοδαπών, των οποίων οι θρησκευτικές πεποιθήσεις επέτρεπαν τη μετά θάνατον αποτέφρωση. Προϋπόθεση για την αποτέφρωση είναι η προηγούμενη ρητή, χωρίς όρο ή αίρεση, δήλωση του αποθανόντος για τη σχετική επιθυμία του ή αντίστοιχη δήλωση συγγενών του, εξ αίματος ή εξ αγχιστείας, έως και τετάρτου βαθμού».
Απαραίτητη προϋπόθεση για την καύση είναι η δήλωση του αποθανόντος ότι επιθυμεί να ακολουθηθεί η συγκεκριμένη διαδικασία ή η αντίστοιχη δήλωση συγγενών εξ αίματος ή εξ αγχιστείας.

Πολιτική Κηδεία

Σε ορισμένες περιπτώσεις ο απελθών εκφράζει εν ζωή την επιθυμία να ενταφιαστεί με Πολιτική Κηδεία για τους δικούς του προσωπικούς λόγους. Σε αυτούς περιλαμβάνονται είτε περιπτώσεις ανθρώπων που δεν πιστεύουν σε κανένα δόγμα, είτε ζητήματα πεποίθησης για το αν υφίσταται ζωή μετά θάνατον, είτε απλά προσωπικές επιθυμίες των ατόμων για απόδοση διαφορετικών τιμών από εκείνες που η Εκκλησία μας έχει ορίσει.
Απαραίτητη προϋπόθεση για όποιον επιθυμεί να τιμηθεί με Πολιτική Κηδεία θα πρέπει να είναι η ενημέρωση των συγγενών του και η σύνταξη της προσωπικής του διαθήκης, την οποία θα πρέπει να έχει ο ίδιος ορίσει να διαβαστεί την ημέρα του θανάτου του, αφού αυτό θα του εξασφαλίσει την πραγματοποίηση της επιθυμίας του.
Επειδή δεν είναι ευρέως γνωστό για το τι ακριβώς είναι η Πολιτική Κηδεία, εμείς έχουμε την υποχρέωση να σας ενημερώσουμε γι’ αυτήν, καθώς και να αναλάβουμε όλη τη διεξαγωγή της τελετής με τους όρους που θα έχει θέσει ο αποθανών και η οικογένειά του.
Η Πολιτική Κηδεία προηγείται της ταφής ή της αποτέφρωσης και δεν περιλαμβάνει ιεροπραξίες από εκπροσώπους κάποιας θρησκείας. Λαμβάνει χώρα συνήθως στην ύπαιθρο ή σε μία αίθουσα τελετών με δυνατότητα εκφώνησης αποχαιρετιστήριων λόγων. Όπως προαναφέρθηκε, για να εξασφαλιστεί η τέλεση πολιτικής και όχι θρησκευτικής κηδείας, πρέπει πρωτίστως να έχουν ενημερωθεί τα συγγενικά πρόσωπα, καθώς και να έχει συνταχθεί συμβολαιογραφική πράξη από τον ενδιαφερόμενο σύμφωνα με το άρθρο 15 του πρόσφατου νόμου 4368/2016 (Α’ 21) που τροποποιεί τον 344/1976 (Α’143) και ορίζει:
Μετά το άρθρο 35 του ν. 344/1976 (Α’143) προστίθεται άρθρο 35Α ως εξής:
«Άρθρο 35Α Επιλογή τόπου ενταφιασμού προσώπου
1. Η επιλογή του τόπου ενταφιασμού είναι δικαίωμα του προσώπου.
2. Κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον το επιθυμεί, μπορεί ελεύθερα με ρητή, χωρίς όρο ή αίρεση, δήλωσή του ενώπιον συμβολαιογράφου να ορίσει τον τύπο της τελετής της κηδείας του και τον τόπο ενταφιασμού του. Με τη δήλωσή του αυτή ορίζονται τα πρόσωπα, συγγενικά ή μη που θα εκτελέσουν την επιθυμία του, τα οποία με σχετική δήλωσή τους στο ίδιο συμβολαιογραφικό έντυπο αποδέχονται τη δήλωση του προσώπου και αναλαμβάνουν την υποχρέωση να την εκτελέσουν.
3. Εφόσον τηρηθεί ο κατά τα ανωτέρω τύπος και η διατυπωθείσα επιθυμία του θανόντος δεν αντίκειται σε κανόνες δημόσιας τάξης, υγιεινής ή στα χρηστά ήθη, τα αρμόδια όργανα ή οι υπηρεσίες, που επιμελούνται της ταφής του νεκρού οφείλουν να συμμορφώνονται στη διατυπωθείσα επιθυμία του θανόντος χωρίς οποιαδήποτε άλλη προϋπόθεση ή διαδικασία, ακόμη και αν εναντιωθούν συγγενείς οποιουδήποτε βαθμού.»

Μνημόσυνα

Το μνημόσυνο σύμφωνα με τις θρησκευτικές μας παραδόσεις είναι ένα πολύ σημαντικό μυστήριο που τελείται εις μνήμη και υπέρ αναπαύσεως του εκλιπόντος.
Το θρησκευτικό μνημόσυνο έχει δύο μορφές. Είτε ψάλλετε τρισάγιο στον τάφο του νεκρού είτε ψάλλετε επιμνημόσυνη δέηση στην εκκλησία μετά τη λειτουργία. Τρισάγιο γίνεται στο τριήμερο (τριήμερα) και στις εννιά ημέρες (εννιάμερα) από τον θάνατο του νεκρού, ενώ επιμνημόσυνη δέηση ψάλλετε στις σαράντα ημέρες (σαρανταήμερο), στους έξι μήνες(εξάμηνα) και στο χρόνο (ετήσιο) από τον θάνατο καθώς και στα τρία χρόνια(τριετές) από την κηδεία.
Ως προς την κοινωνική του υπόσταση το μνημόσυνο είναι εξίσου σημαντικό, καθώς έτσι προκύπτει η ευκαιρία σε φίλους και συγγενείς ακόμα και σε όσους δεν παρευρέθησαν στην κηδεία, να τιμήσουν τη μνήμη του εκλιπόντος. Τα κύρια μνημόσυνα που είθισται να τελούνται σε ευρύτερο κοινωνικό κύκλο, είναι αυτά των 40 ημερών, του 1 χρόνου και των 3 χρόνων από την τέλεση της κηδείας.
Μια μνημόσυνη τελετή περιλαμβάνει:
• εξοπλισμό για την περάτωση της τελετής (σετ στολισμού )
• διακόσμηση της εκκλησίας με άνθη
• συνεργασία με εργαστήρια κατασκευής αρίστης ποιότητας κόλλυβου και γλυκών
• ανακοινώσεις στον τύπο και τοιχοκολλήσεις αγγελτηρίων μνημόσυνων
• δεξίωση (καφές και εδέσματα)
• Παροχή προσωπικού το οποίο θα αναλάβει τη μεταφορά και τη διανομή των κολλύβων στους καλεσμένους.